Úvod

Cover for Živá krajina
3,371
Živá krajina

Živá krajina

Spolek Živá voda přináší komplexní řešení nápravy krajiny: Model Živá krajina. #vracimezivotdokrajiny

6 dnů zpět

Živá krajina
Vždy máme radost, když se naše projekty velmi rychle přetaví do hmatatelných opatření v krajině - přesně jak je to v případě studie proveditelnosti adaptace Model Živá krajina pro Krnov - oficiální stránka města. Sotva jsme ji dokončili, neputovala do šuplíku🗄️, ale rovnou k projektantům. 🤝Díky aktivnímu vedení města a spolupráci s #aopk a Sázíme stromy začne krajina v okolí Krnova ožívat ještě letos. V první etapě dojde na realizaci soustavy sedmi tůní a výsadbu stromů a keřů ve zdejším lokálním biocentru. Cílem je zmírnit případné negativní důsledky přívalových dešťů jako je eroze půdy, jako bonus tůně podpoří zrod nových biotopů pro posílení populací vzácných rostlin a živočichů nacházejících se v okolní krajině.Začínáme už na podzim - sledujte tento příklad dobré praxe s námi! 🙂 💙💚🤎❤️#vracimezivotdokrajiny #zivakrajina #modelzivakrajina #krnov #moravskoslezskykraj #dobrapraxe #tune #zadrzvody #eroze #biodiverzita #samosprava #sazimestromy👍 Na městských pozemcích se ještě letos objeví první opatření, jejichž cílem je zadržet vodu v krajině a ochránit půdu před erozí. V blízkosti pastevního areálu v Chomýži bude vybudována soustava sedmi tůní a dojde na výsadbu stromů a keřů ve zdejším lokálním biocentru. 👉 „Tůně vzniknou na podzim v údolnici nad pastevním areálem a jejich cílem je zmírnit případné negativní důsledky přívalových dešťů. Jejich existence navíc podpoří zrod nových biotopů pro posílení populací vzácných rostlin a živočichů nacházejících se v okolní krajině,“ uvedla Pavla Hájková z oddělení komunálních služeb. 🇪🇺 Na realizaci tůní se městu podařilo získat dotaci ve výši 172 000 korun od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, a to z finančních prostředků v rámci Next Generation EU. „Náklady zhruba odpovídají výši dotace, takže město by toto opatření mělo stát minimum,“ upřesnila Pavla Hájková.🌳 Městský rozpočet nezatíží ani výsadba stromů a keřů, které budou mimo jiné plnit funkci větrolamu. Sazenice zdarma zajistí nezisková organizace Sázíme stromy, s jejich podzimní výsadbou pomohou dobrovolníci.💦 Obě plánované akce vychází ze studie „Zpracování studie proveditelnosti komplexní adaptace krajiny na klimatickou změnu pomocí přírodě blízkých opatření – I. etapa Opavice".ℹ️ Více informací najdete na našem webu bit.ly/4bAYjRY.📷 Ilustrační foto: Živá krajina. Realizace odstavení meliorací a soustavy tůní v rámci projektu Living Landscape ve Zdoňově. ... VíceMéně
Zobrazit na Facebooku

7 dnů zpět

Živá krajina
Celý tento týden mohou obyvatelé Kovářova pozorovat neobvyklé hemžení na polích, pastvinách i lesích celého katastru. 🙂 Jsou to skupinky studentu Masarykova univerzita z Brna, kteří v rámci svého terénního "cvika" pomáhají zmapovat místní krajinu podle naší metodiky Model Živá krajina. Včera se seznámili s mobilní mapovací aplikací a způsobem sběru dat, dnes se rozdělili do samostatných skupinek. Následně večer své mapovací výstupy konzultují s lektory. Díky této nedocenitelné pomoci se podaří zmapovat 30 km², a následně vznikne další studie proveditelnosti adaptace krajiny.Chcete vědět víc? Přijďte se zeptat osobně:ve čtvrtek 16. 5. Živá krajina pro Kovářov - veřejná prezentacenebo v sobotu 18. 5. na Živá krajina pro Kovářov - komentovaná procházka & mapovací workshopTěšíme se na setkání!#vracimezivotdokrajiny #zivakrajina #modelzivakrajina #Kovarov #JižniČechy #jihoceskykraj #adaptacekrajiny #klimatickazmena #muni #citizenscience #livinglandscapemodel #livinglandscape ... VíceMéně
Zobrazit na Facebooku

2 týdnů zpět

Živá krajina
... Tak chceme ty motýle, nebo nechceme?Za posledních 30 let z polí a luk zmizely zhruba tři čtvrtiny hmyzu, což je trošku "průšvih". Co můžeme pro návrat motýlů udělat, krom žírných lánů řepke?🦋Přetvořit svou zahradu v místo, kde mohou najít domov stovky druhů drobných živočichů.🦋Nechávat pásy vzrostlé trávy a sečení provádět v různou dobu v různých částích pozemku. 🦋Nechat pár kopřiv v rohu zahrady, motýly to potěší. 🦋Starý ovocný strom poskytne útočiště včelám samotářkám, broukům i mravencům.🦋Mít kompost – budou v něm žít třeba zlatohlávci, nosorožíci nebo chrousti.🦋Založit květnatou louku nebo osít květnatou směsí kraje cest🦋Vybrat si zanedbanou louku v okolí a začít ji jednou či dvakrát ročně kosit. A nejlépe adaptovat krajinu podle Model Živá krajina, který na návrat biodiverzity myslí a nabízí systémové řešení.#vracimezivotdokrajiny #spolecneprozivoukrajinu #zivakrajina #modelzivakrajina #livinglandscape #livinglandscapemodel #biodiverzita #klimatickazmena #participace #dobrovolnici #adaptacekrajiny ... VíceMéně
Zobrazit na Facebooku

2 týdnů zpět

Živá krajina
🇳🇴 Koncem dubna jsme díky pozvání partnerské ZŠ Prameny měli možnost strávit týden v Norsku. Navazovali jsme na náš společný projekt Společně s dětmi proti suchu, díky kterému vznikla česká a norská metodika projektového vzdělávání na environmentální témata pro základní školy. Většina programu se tedy věnovala propojení vzdělávání a ekologická témata. Co nás inspirovalo, a to nejen ohledně školství❓⚽🏫 V Norsku tráví děti velkou část vyučování v přírodě, nebo alespoň na hřištích. Než začne škola, o přestávkách, i po škole. Za každého počasí najdete děti řádit v kaluži či u fotbálku a norské maminky si na zablácená kolena nestěžují 🙂 Celkově jsou Norové fit, mají kladný vztah k pohybu a k přírodě velmi blízko,.🇳🇴 Norsko je jedním z hlavních producentů ropy a zemního plynu na světě, o to více je zajímavé všudypřítomné zastoupení obnovitelných zdrojů energie: 🔌🚘 V roce 2023 bylo více než 80 % nově prodaných aut v Norsku na elektrický pohon ☀️🏘️ Spousta budov využívá fotovoltaiky, ačkoli mají průměrně jen asi 1 100 hodin slunečního svitu za rok (v ČR je to cca 1 700 hodin ročně) 🌊🔋 Díky terénu s množstvím hor a řek má země přehradní elektrárny a vodní elektrárny, které jsou běžnými zdroji elektřiny, na pobřeží a ve vyvýšených oblastech využívají větrné turbíny. 🌳🏬 Norové si hýčkají si zeleň a vzrostlé stromy v městské zástavbě, i přes husté inženýrské zasíťování a milosrdnější letní klima.👨‍🌾🚜 Norská vláda poskytuje podporu menším a rodinným farmám (program Bærekraftig Landbruk), a také investuje do výzkumu a inovací v oblasti zemědělství, díky kterým následně zvyšují efektivitu, zmírňují případné negativní dopady a zlepšují konkurenceschopnost. Norští zemědělci často pořádají dny otevřených dveří, kde veřejnost může navštívit farmu, seznámit se s procesem výroby a diskutovat s farmáři o jejich pracovních postupech. Odnášíme si poznání, že kde je vůle, tam je cesta.@followers ... VíceMéně
Zobrazit na Facebooku

Naše činnost

Jedním z hlavních cílů našeho sdružení (spolku) je navracení vody do krajiny zejména pomocí revitalizací toků a niv. Toto téma také popularizujeme pro veřejnost. Jde totiž o bohužel nepříliš známý fenomén, který však zejména do budoucna bude ovlivňovat chod celé společnosti a nabývá stále více na důležitosti.

Voda totiž je a čím dále více bude strategickou surovinou a je celostátním veřejným zájmem pokusit se ji vrátit do krajiny. To povede nejen ke zvětšení zásob (i pitné) vody, ale je to i odpověď na redukci účinků klimatické změny (např. povodně).

Rozkývané klima se totiž mj. projevuje obdobími s větším suchem, které střídají větší srážky. To klade daleko větší nároky na zádrž vody v krajině. Klimatická změna však postupuje rychleji, než stačíme provádět kroky na nápravu vodního režimu krajiny. Proto chceme pomoci.

Příčiny tohoto jevu spočívají v nedostatečné rychlosti regenerace krajiny ze strany státu i soukromého sektoru (absence kvalitních odborníků a smysluplné koordinace prací). Prostředky se tak vynakládají mnohdy nehospodárně, jinde míří např. jen do tvorby rybníků či protipovodňových opatření, ale příčina – narušený vodní ekosystém v celé krajině – se dosud systémově neřeší.

Další klíčovou potíží je skutečnost, že v minulých obdobích většinou stát zlikvidoval plně za státní finance funkce krajiny (odvodňováním pozemků, napřimováním a zahlubováním toků). Chemizací a těžkou technikou byla zničena úrodnost a vodu zadržující struktura půdy.

Pokud to dnes hodlá soukromník či jiný subjekt, který by se chopil nelehkého úkolu investování nápravy starých chyb, napravit, pak krom nepochopení vlastníků hlavní bariérou je nedostatek financí. Dotace není stoprocentní a musí sehnat podíl na dorovnání potřebné výše finančních prostředků jinde než od státu.

Tento neblahý stav právě vedl k tomu, že revitalizaci praktikují výhradně státní instituce s plným krytím dotace a tak jde práce pomalu i kvůli malým kapacitám. Soukromý či nevládní sektor se, ač by chtěl, nemůže do prací a grantování de facto zapojit, neboť akce jsou finančně vysoce náročné. Kde by soukromník vzal miliony Kč na to, aby na svých pozemcích napravil, co stát druhdy učinil?

Proto jsme přišli s myšlenkou zakládat veřejné sbírky, abychom alokovali vždy na určité období dostatečnou sumu ze všech možných zdrojů a dokryli případně získané granty. A následně se stát investory tam, kde bude třeba.

Krom ochrany přírody ochrany přírody a navracení vody do krajiny spolupracujeme na ekologických programech s farmou Dubno u České Skalice, kde máme i sídlo. Zde se snažíme pečovat o tamní přírodní rezervaci a okolí. Ve spolku nás pracuje sedm – podle typu činnosti přibíráme další dobrovolníky.

Pod křídla Živé vody jsem přijali i Koalici STOP HF, pracujeme na sjednocení celosvětového antifrakčního hnutí a založili jsme další aktivitu v naší gesci Rodinu Matky Země. Konkrétněji níže:

V ranku zádrže vod:

  • inženýrská činnost – získání projektové dokumentace na revitalizaci Bučnického potoka a územní rozhodnutí v CHKO Broumovsko
  • pokus o revitalizaci odstaveného ramena Labe – Přírodní památka Hrozná (studie)
  • přednášková činnost zejm. na školách (revitalizace, vegetační ČOV, klimatická změna)
  • kosení rákosu v Přírodní rezervaci Dubno
  • přímé revitalizační akce v terénu (kopání tůní, výsadba dřevin)
  • úklid odpadů podél toků aj.

V ochraně přírody:

  • ochrana hnízdění sokolů (ve spolupráci s Českou ornitologickou společností a Správou CHKO Broumovsko)
  • přednášková činnost (problematika ochrany sokolů, biodiverzita)

Evropská dobrovolná služba:

  • získali jsme grant od EU na dobrovolníky, kteří pomáhají Živé vodě a Koalici STOP HF (viz dále) s realizací projektů a činností
  • ekologická výchova dobrovolníků
  • práce s dobrovolníky jak na akcích v přírodě, tak na farmě

Koalice STOP HF (KSHF) (stophf.cz)

Založena v lednu 2012 na radnici v Náchodě. Jedná se o otevřenou koalici složenou z občanů, spolků, obcí a měst. KSHF v současné době zastupuje min. 450 tisíc občanů z ČR. KSHF před úřady a finančně zastupuje spolek Živá voda. KSHF řídí krizový štáb. Poradním orgánem je Vědecká rada KSHF. Cílem bylo zastavit všechna státem povolovaná průzkumná území, což se během tří let podařilo, a prosadit celostátně zákaz hydraulického štěpení břidlic a podzemní zplyňování uhlí. Bohužel ani třetí legislativní pokus (jeden přes senát a dva přes sněmovny) se před pár dny opět nepodařil. (https://stophf.cz/kdo-jsme). Proto začíná další dlouhé a finančně i časově náročné kolo lobování senátu a sněmovny. Pokud se nám podaří prosadit legislativní zákaz hydraulického štěpení v ČR, budeme 3 země v EU, což by jako příklad významně přispělo k ekologické i hospodářské bezpečnosti EU.
Naše činnost je velice pestrá. Monitorujeme HF sektor po celém světě. Operujeme s dvěma weby – STOPHF.CZ a FRACK FREE WORLD. Vědecky dokládáme reálný obraz o nekonvenčních metodách průzkumu a těžby uhlovodíků. Pořádáme přednášky. Měli jsme veřejné slyšení v senátu i ve sněmovně, kde jsme uspořádali i výstavu o HF v USA. Prezentaci v Akademii věd UK. Několik let jsme radili 350 obcím, které se postupně ocitaly v průzkumných územích na HF. Iniciovali jsme několik dílů na ČT1, pořadu Nedej se. Lobbovali jsme sněmovnu, senát, v Evropském parlamentu. Radili hnutím v Rakousku, Polsku, aktuálně na Slovensku. Publikujeme v oboru. Vydali jsme brožuru o frakování, kde jsme vysvětlili metodu, její impakt a odhalili hlavní lži lobbistů (https://stophf.cz/wp-content/uploads/2013/08/SHALE-GAS-Energy-hope-or-dirty-business.pdf). Účast na Global Frack Down – celosvětový den proti frakování. Zorganizovali jsme v Berouně mezinárodní konferenci proti frakování „Beroun Call to Action 2013“, dorazily antifrakční skupiny ze 17 států. Neaktualizovaný seznam dalších činností zde: (https://stophf.cz/co-jsme-dokazali)

Frack Free World (frackfreeworld.org)

Založeno na Karlštejně v březnu 2013. Na založení se podílely antifrakční skupiny ze 17 států včetně JAR.
Cíl: sjednotit celosvětově antifrakční hnutí. Globální zákaz nekonvenčních metod. Máme cca 7 skupin z několika států jako členy. Zatím se nedaří rozjet, počáteční rozjezd zabrzdily skupiny ze Španělska a Francie. Účast na Global Frack Down – celosvětový den proti frakování. Primárně bychom rádi rozjeli více web s tím, že ze všech zemí, kde je frakovací lobby, bychom prováděli zpravodajství o situaci a radili odpůrcům.

Rodina Matky Země (Mother Earth Family)

Globální hnutí pro evoluci planetárního vědomí lidstva s cílem zajistit udržitelnou ekologickou stopu lidstva. Založeno na Karlštejně v březnu 2013. Zatím spuštěn jen český FB. Na webu se pracuje. Precizuje se logistika, filozofie. Je hotová prezentace o RMZ pro příznivce viz RODINA MATKY ZEMĚ [PPTX]

Facebook

Spolupráce